Za snemanje oddaje na RTV-SLO sem vzela kačice leske. So užitne, a med mačicami ne tiste najbolj popularne. Še bolj so v uporabi mačice breze. Vrste, ki imajo užitne mačice, so tudi jelša, bor in topol. Mačice še nekaterih vrst pa se uporabljajo v zdravilne namene. Ljudsko zdravilstvo pravi, da naj bi 5 do 7 mačic vrbe nadomestilo 1 Aspirin. Sama tega še nisem poskusila, a dejstvo je, da vrba prednjači po vsebnosti acetilsalicilne kisline in njenih derivatov.

V tem zapisu vam bom bolj podrobno predstavila mačice ali kačice leske (lahko mu rečete tudi lešnik). Ker pa imamo Slovenci v svojem bogatem jeziku za vsako rastlino ali del rastline še nekaj domačih imen, vas vprašam – kako pa jim pravite vi? Zapišite v komentar!

Kar pri leski vidimo kot mačice so prav za prav moški cvetovi. Na istem drevesu tik nad njimi so drobni rdeči ženski cvetovi, iz katerih bodo nastali lešniki. Torej, kot nekateri zmotno mislijo, z obiranjem moških cvetov prav nič ne zmanjšamo bere lešnikov!

Leskine mačice so alergene že zgodaj spomladi. Po drugi strani pa je cvetni prah v njih dobra hrana za čebele, ena prvih spomladanskih paš, zato so v naravni krajni še posebej dragocene.

Vse te mačice ali kačice lahko uporabite na več načinov:

  • Če jih preprosto grizljate, ko jih sveže naberete na sprehodu, potem bodo grenke. Tiste z bolj dozorelimi cvetovi malo manj grenke, a za nekatere še vedno preveč.
  • Grenkoba pa se hitro izgubi v kombinaciji z živili, ki vsebujejo več maščob ali proteinov – zato jih dodajamo juham, skuti ali močnejšim namazom.
  • Po mojem pa se mačice najbolj obnesejo, če iz njih pripravite cvetlično moko po spodnjem receptu.

.

Zakaj so leskove mačice zdravilne?

Včasih so otroke svarili, da so leskove mačice strupene, a iz različnih virov vemo, da so jih že od nekdaj uporabljali v zdravilne namene.

Mačice leske od zdravilnih učinkovin vsebujejo predvsem čreslovine in flavonoide. Priporočljive so za povečanje prožnosti žil ter pri vnetih krčnih žilah. Delujejo tudi na žolčnik in pospešujejo produkcijo žolča. Včasih so si z njimi prali nečisto, aknasto kožo. V obliki poparka so jih uporabljali tudi proti gripi in za zniževanje povišane telesne temperature, čeprav sta tu prvo besedo imela vrba in oslad, pa tudi kis in čebula.

.

Kako mačice (kačice) pripravimo v moko

Moko iz kačic/mačic uvrščamo v t.i. cvetlično moko. To je tista, ki vsebuje visok delež proteinov, ne vsebuje pa škroba ali glutena, zato je ne uporabljamo samostojno ali jo samostojno uporabljamo le kot t.i. survival food. V literaturi ni kaj dosti podatkov o moki iz leskinih mačic ali katerikoli drugi cvetlični moki. Vemo, da so jo včasih uporabljali. Vemo, da jo še danes uporabljajo v podvigih “preživetja”, znanost pa o njej ni opravila nobene resne debate. Vemo, da je taka moka užitna, ne vemo pa, če pri morebitni pogosti uporabi prihaja do stranskih učinkov. Gotovo pa velja, da je taka moka v zmerni uporabi hranilen dodatek sodobne osiromašene prehrane.

Mačice nabiramo v času ko so še kompaktne, rahlo zaprte, ponavadi je to jenuarja ali februarja. Pri nabiranju mačic za moko sama raje izberem mačice, ki niso preveč razcvetele in njihovi cvetovi niso tako razpotegnjeni, razprti. Take mačice pri sušenju ohranijo več barve. Moko iz mačic pripravite tako, da nabrane mačice najprej posušite. Nekateri jih prej še umijejo v vodi. Posušene mačice zmeljete v prah s pomočjo multipraktika ali blenderja. Tako pripravljeno moko lahko hranite v zaprti posodu nekaj mesecev.

Recept: Kako sem iz cvetlične moke pripravila tortilije?

Iz mačic / kačic sem naredila odlične tortilije. Cvetlična moka doda mešanici čudovito barvo, kar je užitek jesti. Uporabila sem osnovni recept za tortilije:

  • 250 g moke – 3/4 bele pirine moke, 1/4 cvetlične moke iz mačic
  • 150 ml vode
  • sol

Vse sestavine sem preprosto zmešala skupaj v kepo, iz katere sem oblikovala 6 kepic. Vsako posebej sem povaljala na peki papirju. Če se je prijemalo, sem uporabila še nekaj dodatne moke. Povaljane sem spekla na ponvi. Pri peki nekaterih tortilij nisem uporabila nič olja, kar je originalno za tortilije. Drugo rundo sem popekla na malo olja. Te tortilije so se lažje prepogibale tudi kasneje, ko niso bile več tople.

Tortilije so bile nadevane z enostavno mešanico jogurta s pikantno vodno krešo in dlakavo penušo. Podobno ali še manj kompleksno kot v receptu za rajto.

Kako smo recept uporabili v živo, si oglejte v posnetku:

Mačice in podobne kuharske dogodivščine delamo tudi na delavnicah. Motivirajte se z aktualnimi delavnicami.

Pri izvedbi recepta si pomagajte z receptom v sliki: mačice za moko in tortilije.

Mačice kačice leske - posušene

Mačice v prahu - moka iz kačic

Tortilija iz cvetlične moke, mačice v prahu

Tortilija iz mačic

Mačice v tortiliji

Pričujoči blog je razdeljen v tri tematike:

Naj vam bodo vsebine zanimive in koristne.

Katja