V Odprti kuhinji so takole zapisali: “Katja Rebolj in Peter Zajc letos za vas izumljata nove praznične piškote. Stari znanci v novi preobleki, sestavine pa sta najbolj znana slovenska nabiralca divjih rastlin poiskala kje drugje kot v naravi.” Originalni recept za rumove polmesece, bolj znane kot lunce smo priredili tako, da smo namesto kisline iz limone vzeli kislino iz zajčje deteljice. Tako so nastali ti naši rumovi polmeseci po divje.

Recept je enostaven in vedno deluje. Res je med bolj sladkimi, zato naj pride na vrsto le v dobrih dneh. Najtežji del recepta je pripraviti glazuro, ki ne razpoka, a tudi za to imamo rešitev. 

Sestavine za rumove polmesece

  • 20 dag masla
  • 15 dag sladkorja v prahu
  • 7 jajc
  • 6 dag kakava v prahu
  • 14 dag polnozrnate moke
  • 14 dag orehov
  • konica vanilije v prahu

Za preliv potrebujete:

  • 20 dag sladkorja v prahu za glazuro
  • 3 žlice ruma
  • 5 žlic soka zajčje deteljice (približno pol litra listov)

Rumovi polmeseci so enostavni za pripravo

Maslo in jajca dovolj zgodaj prestavite na sobno temperaturo. Orehe preberite in zmeljite bolj (ali manj) na drobno. Rumenjake in beljake ločite in stepite v trd sneg. Maslo penasto umešajte z rumenjaki in sladkorjem. Mešajte dokler masa povsem ne posvetli. Potem ko mislite, da ste dobro premešali, mešajte še malo. Ta korak vam zagotavlja, da bo vaš biskvit rahel in nežen. Dodajte kakav, moko, mlete orehe in vaniljo ter premešajte z mešalko. V pripravljeno maso na rahlo vmešajte sneg, vlijte v velik pekač, enakomerno porazdelite ter pecite 20 minut pri 180°C.

Za preliv potrebujete 5 žlic soka zajčje deteljice. Najlažje ga dobite če s sokovnikom izsočite deteljico. Za to zadostuje okoli pol litra deteljice.

Namig: Če nimate sokovnika, deteljico v možnarju pretlačite s sokom pol limone ter precedite skozi gazo

Ko sok deteljice zmešate z rumom in sladkorjem za glazuro, dobljeno maso takoj pomažite po še vročem biskvitu in takoj izrežite lunice s pomočjo kozarca. Takoj ko se glazura začne ohlajat se v njej pozna vsaka razpoka (s čimer pa tudi ni nič narobe, rumovi polmeseci bodo kljub temu odlični).

 

Z zajčjo deteljico je podobno kot z limonami – njihova sezona traja vse leto, tudi pozimi. Njen okus je nežno kisel, njena pojavnost rahlo pravljična, zato ni čudno, da jo obožujejo prav vsi kuharski mojstri. Prijetno kiselkast okus ji dajejo kisline, med njimi najbolj znana oksalna kislina. Sok deteljice nekateri uporabljajo za zdravljenje.

Danes smo deteljico uporabili kot nadomestek limone. Nadomestek bi lahko bila tudi katera izmed kislic ali kar mravlje. Ampak vse je stvar okusa.

Rumovi polmeseci z zajčjo deteljico

 

Za še več sladkih receptov preverite, kako s cvetjem popestriti sladice.

 

Vse rastline in cvetje iz receptov lahko naročite za dostavo v okolici Ljubljane in po vsej Sloveniji.