Ko imaš na vrtu obilico vrtnic, želiš njihov čar ujeti za vedno. Vrtnice danes niso več to kar so bile včasih, le prelepe kraljice vrta, ampak vse bolj v ospredje prihaja tudi njihova zdravilna in kulinarična uporaba. Pred nami je čudovito dejstvo, da je okrasni vrt lahko tudi zdravilen!

Kaj so to jedilne vrtnice?

Vse vrtnice na svetu so užitne, a kar nekatere niso okusne, smo izumili poseben izraz JEDILNE VRTNICE, kamor štejemo vse tiste vrtnice, ki so okusne. Večina vrtnic, posebej je med njimi veliko starih sort, je po okusu precej grenkih. Tudi če dišijo, je njihov okus še vedno neprijeten. Take vrtnice težje uporabimo v prehrani, zato so v kulinariki veliko bolj priljubljene vrtnice z raznolikimi sadnimi in cvetličnimi okusi.

Glede na to, da jih definiramo po okusu, je torej definicija jedilnih vrtnic zelo ohlapna.

Tu je nekaj primerov jedilnih vrtnic:

 • Damaščanke
 • Burbonke
 • Eveline Wild
 • Renee von Wegberg
 • Theo Clevers

Poznamo veliko vrst in sort vrtnic. Če želite kupiti jedilne vrste vrtnic, vam priporočam Trajnice Carniola. Pri vrtnicah so užitni cvetovi, pogojno tudi njihovi listi in plodovi.

Jedilne vrtnice v kombuči

Jedilne vrtnice v kombuči

Kako poskrbeti za zdrave vrtnice?

Vrtnice so posebne lepotice. A pogosto ta lepota zahteva ceno. Tretiranje neodpornih vrst je pogosto. Prav tako velja, da so vse vrtnice iz cvetličaren tretirane zaradi obstojnosti. Obstaja pa široka izbira odpornih vrst, ki so odporne na uši, plesni in druge bolezni vrtnic. Z veseljem se vsako leto spomnim na nasvet g. Matjaža Mastnaka. Po mojem spominu gre takole: »Jeseni pojdite v vrtnarijo in izberite tiste vrtnice, ki imajo še lepe in zelene liste. Te bodo gotovo prava izbira.«

Če želimo vrtnice uporabljati za kulinarične namene, moramo biti prepričani, da niso tretirane s škodljivini sredstvi ter da rastejo v zemlji primerni za zelenjadnice.

Pri vrtnicah je zelo pomembno, da so posajene dovolj zračno in jih občasno malo prepiha veter. Če imamo odporne vrste, bo to dovolj, da bodo vrtnice ostale zdrave in ne bomo imeli nobenih težav z rjo, ušmi in drugimi boleznimi. Sama imam svoje vrtnice že skoraj 10 let. V tem času se mi je enkrat zgodilo, da so nekaj vrtnic napadle uši. Vejice sem takoj, ko sem to opazila, odtrgala in v naslednjih dneh spremljala, da sem ušiva mesta dobro očistila. Potem s tem nisem imela več težav. Vsako leto tudi opazim, da nekateri listi vrtnice postanejo pegasti in rjavi. Pri tem pazim, da take liste potrgam in jih nato ne odložim v bližino vrtnic, niti na kompost. Najbolje je, da take liste vržemo v peč in pokurimo, da se glivne okužbe ne širijo dalje. Posebno smo na to pozorni jeseni, ko v bližino vrtnic ne odlagamo nikakršnjega sumljivega materiala.

Nekatere sorte vrtnic so bolj nagnjene k boleznim, zato moramo biti pri njih še posebej pozorni. Če želimo svoje vrtnice uporabljati za zdravilne in kulinarične namene, moramo paziti, da uporabljamo le naravna škropiva, na primer preslico ali neem.

Kaj narediti z vrtnicami?

Spisek receptov iz vrtnic je zelo dolg. Tu je nekaj primerov, kako uporabimo cvetne listke vrtnic:

 • Pri nas največ vrtnic posušimo za čaj, nekaj tega čaja gre tudi v prodajo, predvsem za novoletna darila za podjetja.
 • Nekaj cvetov damo v med in dobro premešamo. Pri tem listki postanejo neprepoznavni, tako da če ne napišem na kozarec, kaj je notri, včasih ne vem, ali so notri trobentice ali šipek ali še kaj drugega. Kot velja za vse cvetje, tudi vrtnice naredijo med bolj tekoč, a aromatičen, tako da ga nato kar skupaj s cvetovi porabimo kot namaz na kruhu ali raztopljen kot poživilna pijača v topli vodi.
 • Ker sama nimam destilatorja, dam narediti nekaj hidrolata, ki ga nato porabim za svojo kožo ali ga dodajam sladicam.
 • Uporaba svežih vrtnic v kulinariki: najboljše spomine imam na flatbreadu, ki mi ga naredi Bine, ampak vrtnice v resnici niso slabe niti v rižoti ali sadni solati. Posebej dobro se dopolnjujejo z limono v vseh oblikah, pa z obročki lubenice in zajčjo deteljico. Lahko pa jih v prehrano dodamo zgolj za dekoracijo, kot na primer naredimo tudi s krizantemami.
 • Cvetovi vrtnic in šipkov so odlična osnova za omake. Drobno nasekljane vrtnice pokuhamo, da se razpustijo ter dodamo začimbe ter posrežemo kot prilogo.
 • Ne pozabite tudi na to, da so cvetni listi vrtnic lahko priročne skodelice za namaze in odlično očarajo v predjedeh. Tako smo naredili, ko smo snemali za Substral.
 • Cvetovi vrtnice so odlični v kombuči 🙂
 • Pa tudi vrtnična marmelada je nekaj zanimivega. Recept si preberite v nadaljevanju.
Vrtnice za čaj z meliso in Rožma divjimi piškoti

Vrtnice za čaj z meliso in Rožma divjimi piškoti

Marmelada iz vrtnic

Ko govorim o vrtnicah vidim, da so mnogi zmedeni, ko omenim marmelado iz vrtnic. Povejmo enkrat za vselej, da je marmelada iz vrtnic pripravljena iz cvetov vrtnic in ne iz njenih plodov kot velja pri šipkovi marmeladi. Res pa je, da je marmelada iz vrtnic bolj podobna sirupu in vsebuje veliko sladkorja.

Barva marmelade iz vrtnice je odvisna od barve cvetov. Rdeče in rožnate vrtnice bodo dale marmelado nežno rožnate barve, bele in roza vrtnice pa svetlo marmelado.

Vrtnična marmelada

 • 50 g svežih cvetnih listov vrtnice ali 20 g posušenih
 • 3 dl vode
 • 100 g sladkorja
 • 5 g pektina
 • sok ene limone

Vrtnice v vodi segrejemo do vretja. Po žličkah dodamo sladkor, ki smo mu primešali pektin. Na majhnem ognju kuhamo 15 minut. Vložimo v steklene lončke, ki smo jih prej sterilizirali v pečici. Tako pripravljeno marmelado postrežemo kot aromatičen dodatek biskvitu iz dresnika. Marmelada je uporabna tudi kot namaz, odlična je primešana kislemu mleku.

Upam, da ste iz mojega prispevka izvedeli kaj novega o vrtnicah. Neprecenljive so na vrtu in na krožniku. Za še več o vrtnicah, si oglejte moj video:

Če želite še kaj več idej o sezonskih rastlinah izpred svojega praga, vam priporočam, da se vrinete med moje maile: