Lapuh je učinkovita in tradicionalna zdravilna rastlina, ki raste na naših tleh. V zdravilne namene uporabljamo cvetove in liste lapuha. Uporaba cvetov je bolj primerna, saj ti skoraj ne vsebujejo pirolizidinskih alkaloidov, ki so škodljivi za naša jetra. Tudi listi ne vsebujejo takšnih količin alkaloida, da bi bili strupeni, lahko pa nam škodujejo pri večkratni uporabi.

Lapuh je divja hrana

.

Zakaj je lapuh zdravilen?

Lapuh imamo radi, ker je učinkovit pri suhem kašlju in bronhitisu. Vsebuje različne učinkovine, ki pripomorejo k temu. Predvsem sluzi, flavonski glikozidi in čreslovine. Učinkovine delujejo tako, da utekočinijo sluz in sproščajo krče. Potrjeno je tudi protivnetno in antioksidativno delovanje lapuha.

Zato je lapuh uporaben pri kašlju, hripavosti, astmi, vnetem grlu … blaži simptome gripe in prehlada. Poleg zdravilnega vpliva na dihala, lapuh deluje diuretično, čisti kri in spodbuja apetit.

.

Nam cvetovi in listi lapuha lahko škodijo?

Raziskav o lapuhu in njegovih pirozidinskih alkaloidih je kar nekaj. Nobena novejša raziskava ne poroča o znatnih vrednostih alkaloidov v cvetovih, pri listih, kjer jih je 0,01 % pa je že vprašanje. Obstajajo pa starejši indici, da naj bi se kocentracija pirolizidinskih alkaloidov ob neugodnih razmerah za rast povečala. Na primer ob dolgotrajni suši ali neprimerni prsti (naj spomnim, da je lapuh ena redkih rastlin, ki uspe rasti celo na premogu) je mogoče, da rastlina vsebuje več strupenih alkaloidov, zato je prav, da z uporabo lapuha nikoli ne pretiravamo!

Iz previdnosti naj se ga izogibajo nosečnice, doječe mamice in majhni otroci. Za starejše otroke in mladostnike je pri bolečem grlu in kašlju dovolj, če ga grgrajo.

.

Kako uporabljamo lapuh?

Lahko ga uporabljamo po zeliščarsko in po jedilno 🙂

Lapuhove cvetove (in liste) nabiramo v suhem vremenu. Cvetovi naj bodo še rahlo zaprti, ker se tako lažje posušijo. Cvetovi pri sušenjo rahlo potemnijo. Ne smejo pa popolnoma potemneti, kar se lahko zgodi kadar nabiramo mokre cvetovi, saj v teh ne ostane kaj dosti zdravilnih učinkovin.

Poleg sušenja, cvetove največ ljudi namaka za jegermajster. Za en liter uporabimo le nekaj cvetov, nekateri dodajo tudi kakšen list. Rajši manj kot več. Enako velja če delamo samostojno tinkturo iz lapuha.

Iz posušenih cvetov pripravljamo čaj kot poparek, ki naj stoji 5 minut. Lapuh v čaju je dober v kombinaciji z žajbljem in trpotcem, timijanom in komarčkom. Več o čajih in čajnih mešanicah, si preberite tu. Lapuh v čaju je smiselno uporabljati le ob akutnih težavah z grlom ali pljuči in ne kot preventivo pred prehladom.

Za zunanjo uporabo pride lapuh prav pri pikih žuželk ali kot obloga pri pojavu prvih znakov brohitisa. Lapuh so včasih priporočali za odvajanje od tobaka, pri čemer so namesto tobaka priporočali mešanico listov lapuha in dišeče perle.

.

S čim lahko zamešamo lapuh?

Cvetovi lapuha so eni prvih spomladanskih. Ne moremo jih zamešati, saj v tistem času ne rastejo nobeni podobni. Nabiramo jih na zemlji za kateri vemo, da je neoporečna. Pogosto lapuh raste ob cestah, tam kjer zastaja voda, na ilovnatih tleh ali na zasutih smetiščih.

Nekateri uporabljajo tudi liste lapuha, kar pa zaradi povečane vsebnosti strupenih alkaloidov v njih ni priporočljivo. Če že, jih naberite brez pecljev, ker ti vsebujejo več alkaloidov. Uporabljajte le mlade liste. Prav tako ne nabirajte lapuha v sušnih obdobjih, ker takrat lahko vsebuje večje koncentracije škodljivih alkaloidov. Listi lapuha so malo podobni listom repuha in repincu. Prepoznamo jih, ker so na spodnji strani volneno beli, brez neprijetnega vonja, ki ga ima repuh ter po celem robu rahlo špičasti v primerjavi z repinčevimi listi. Podrobnosti in razlike med vsemi tremi rastlinami sem opisala pri repincu.

Lapuh zdravilna rastlina

.

Kako uporabljamo lapuh v kulinariki?

Včasih je bila uporaba lapuhovih cvetov in listov v naših krajih zelo razširjena. Pri tem tradicionalna raba ne poroča o zastrupitvah, kar pa je razumljivo, saj se pri uživanju lapuha bolj bojimo kroničnih zastrupitev in poslabšanja funkcije jeter, kot pa klasičnih zastrupitev, kot so poznane pri nekaterih drugih raslinah, na primer pri podlesku ali šmarnici (tedva si oglejte pri čemažu).

Sama le tu in tam uživam lapuhove cvetove – kot dodatek kakšni kašasti jedi ali v jajcu. Listov pa se v celoti izogibam. Nekaj cvetov posušim ter shranim za zimo. Ker doma nimamo težav s prehladi, teh cvetov ponavadi sploh ne porabimo, zato končajo v kopeli in so torej namenjeni le zunanji uporabi.

Lapuh na terenu sem opisala na mojem FB v živo – Video Lapuh.

.

Za več divjih jedi se prijavite na moje novice – pa še brezplačno knjigo o zeliščih dobite: