Lapuh je učinkovita in tradicionalna zdravilna rastlina na naših tleh. V zdravilne namene uporabljamo cvetove in liste lapuha. Uporaba cvetov je bolj primerna, saj ti skoraj ne vsebujejo pirolizidinskih alkaloidov, ki so škodljivi za naša jetra. Tudi listi ne vsebujejo takšnih količin alkaloida, da bi bili strupeni, ampak nam pri večkratni uporabi škodijo.

Lapuh je divja hrana

.

Zakaj je lapuh zdravilen?

Lapuh imamo radi, ker je učinkovit pri suhem kašlju in bronhitisu. Vsebuje različne učinkovine, ki pripomorejo k temu. Predvsem sluzi, flavonski glikozidi in čreslovine. Učinkovine delujejo tako, da utekočinijo sluz in sproščajo krče. Potrjeno je tudi protivnetno in antioksidativno delovanje lapuha.

Zato je lapuh uporaben pri kašlju, hripavosti, astmi, vnetem grlu … blaži simptome gripe in prehlada. Poleg zdravilnega vpliva na dihala, lapuh deluje diuretično, čisti kri in spodbuja apetit.

.

Nam cvetovi in listi lapuha lahko škodijo?

Raziskav o lapuhu in njegovih pirozidinskih alkaloidih je kar nekaj. Nobena novejša raziskava ne poroča o znatnih vrednostih alkaloidov v cvetovih, pri listih, kjer jih je 0,01 % pa je že vprašanje. Obstajajo pa starejši indici, da naj bi se kocentracija pirolizidinskih alkaloidov ob neugodnih razmerah za rast povečala. Na primer ob dolgotrajni suši ali neprimerni prst (naj spomnim, da je lapuh ena redkih rastlin, ki uspe rasti celo na premogu) je mogoče, da rastlina vsebuje več strupenih alkaloidov, zato je prav, da z uporabo lapuha nikoli ne pretiravamo!

Iz previdnosti naj se ga izogibajo nosečnice, doječe mamice in majhni otroci. Starejši otroci ga lahko ob bolečem grlu in kašlju grgrajo.

.

Kako uporabljamo lapuh?

Uporabljamo ga po zeliščarsko in po jedilno 🙂

Lapuhove cvetove (in liste) nabiramo v suhem vremenu. Cvetovi naj bodo še rahlo zaprti, ker se tako lažje posušijo. Cvetovi pri sušenjo rahlo potemnijo. Ne smejo pa popolnoma potemneti, kar se lahko zgodi kadar nabiramo mokre cvetovi, saj v teh ne ostane kaj dosti zdravilnih učinkovin.

Poleg sušenja, jih največ ljudi namaka za jegermajster. Za en liter uporabimo le slabo pest cvetov in kakšen list. Rajši manj kot več. Enako velja če delamo samostojno tinkturo iz lapuha.

Iz posušenih cvetov pripravljamo čaj kot poparek, ki naj stoji 5 minut. V čaju je dober v kombinaciji z žajbljom in trpotcem, timijanom in komarčkom. Za več o čajih, si preberite tu.

Za zunanjo uporabo lapuh pri pikih žuželk ali kot oblogo pri brohitisu. Lapuh so včasih priporočali za odvajanje od tobaka, pri čemer so namesto tobaka priporočali mešanico listov lapuha in dišeče perle.

.

S čim lahko zamešamo lapuh?

Cvetovi lapuha so eni prvih spomladanskih. Ne moremo jih zamešati, saj v tistem času ne rastejo nobeni podobni. Nabiramo jih na zemlji za kateri vemo, da je neoporečna. Pogosto lapuh raste ob cestah, tam kjer zastaja voda, na ilovnatih tleh ali na zasutih smetiščih.

Liste lapuha nabiramo od spomladi do poletja. Nabiramo jih brez pecljev, ker ti vsebujejo več alkaloidov. Listi lapuha so malo podobni listom repuha in repincu. Prepoznamo jih, ker so na spodnji strani volneno beli, brez neprijetnega vonja, ki ga ima repuh ter po celem robu rahlo šičasti v primerjavi z repinčevimi listi. Podrobnosti sem opisala pri repincu.

Lapuh zdravilna rastlina

.

Kako uporabljamo lapuh v kulinariki?

Zgodaj spomladi, na začetku marca iz zemlje pokukajo rumeni cvetovi. Le kakšne dva tedna je njihova sezona. Sama pri lapuhu te cvetove naberem in jih del posušim ter shranim za zimo, del pa sveže pojem. Najrajši si jih pripravim v jajčni omleti ali jih dodajam drugim spomladanskim rastlinam v zeleni rižiti ali pečene s fižolom. Možnosti je še veliko. S količino cvetov nikoli ne pretiravam. Za eno jajčno omleto jih na primer vzamem kakšnih deset.

Liste uporabljam le tu in tam, pa še to bolj iz radovednosti, saj ne vem, ali mi pirolizidinski alkaloidi, čeprav v majhnih koncentracijah, lahko škodijo. Uporablja le mlade liste brez pecljev. Vanje zavijem kakšen nadem, odlični pa so tudi v krompirjevi solati. S katerimi spomladanskimi rastlinami ga še nabiramo in kombiniramo, si preberite v prispevku Divje rastline v Sloveniji.

Lapuh na terenu sem opisala na mojem FB v živo – Video Lapuh.

.

Za več divjih jedi se prijavite na moje novice – pa še brezplačno knjigo o zeliščih dobite: